Sunbrella onderhoud

Algemeen

Sunbrella doek is geïmpregneerd met een waterafstotend middel dat haar beschermende werking gedurende vele jaren zal behouden. Sunbrella is dus goed bestand tegen een regenbui. Toch luidt ons advies om kussens bij de kans op een regenbui tijdelijk op een droge plek op te slaan. Immers, ritsen, stiksels en borduursels zijn in de regel niet helemaal waterdicht. Uiteraard is het plaatsen van een hoes over het (nog droge) meubel een goed alternatief.

In zijn algemeenheid geldt het volgende: met regulier onderhoud zal Sunbrella doek lange tijd in optimale conditie blijven en haar oorspronkelijke kleur behouden. Het is derhalve raadzaam om te voorkomen dat vuil of vlekken zich in de stof kunnen gaan nestelen. Direct verwijderen is het devies!

Hoe voer je licht en periodiek onderhoud uit op Sunbrella stof?

Sunbrella doek laat zich gemakkelijk reinigen: de meeste vlekken zullen verdwijnen met zachte zeep, opgelost in lauw water (beslist niet heter dan 40oC). Vlekken van hardnekkige aard kunnen worden verwijderd met bleekwater (geen angst: het gebruik van bleekwater leidt niet tot beschadiging of verkleuring). Het verdient echter wel aanbeveling om het doek na een reinigingsbeurt opnieuw waterafstotend te maken met ‘Tex Aktiv Guard’. Wij adviseren deze behandeling standaard iedere vijf jaar te herhalen.

Hoe kan je hardnekkige vlekken en schimmels verwijderen van Sunbrella stof?

Dankzij grondige impregnatie van Sunbrella doek is schimmelvorming nagenoeg uitgesloten. Nagenoeg, want vuil of andere substanties die op de stof blijven liggen kunnen alsnog een welkome voedingsbodem voor schimmel vormen. Mocht dit onverhoopt het geval zijn, volg dan de hieronder vermelde procedure:
– mix een oplossing van 240 ml bleekwater, 60 ml zachte zeep en 4 liter leidingwater 
– sproei de oplossing op het doek stof en laat dit enige tijd intrekken
– schrob de plek grondig met behulp van een zachte borstel
– spoel de behandelde plek ruim af met water 
– laat het doek volledig drogen in de open lucht.

Hoe reinig ik afneembaar Sunbrella doek?

Afneembaar Sunbrella doek zoals toegepast in zonweringen of kussenslopen kunnen gewoon in de wasmachine worden gewassen. Gebruik -afhankelijk van het gewicht- de normale hoeveelheid (mild) wasmiddel en voeg er 240 ml bleekwater aan toe. Vervolgens volledig laten drogen in de open lucht.